
Piszemy wzory na prace magisterskie, prace dyplomowe,
prace licencjackie,
prace inżynierskie,
prace zaliczeniowe,
referaty, opracowania, analizy, publikacje
PRZYKŁADOWY TEMAT,
Z ZAKRESU KTÓREGO MOŻEMY NAPISAĆ MATERIAŁ:
Analiza polskiej gospodarki żywnościowej w
kontekście integracji z Unią Europejską
Problem
integracji Polski z UE ludziom na wsi
często przedstawiany był jako "zło konieczne". Tymczasem na integracji wiele
skorzystaliśmy, przede wszystkim dzięki objęciu naszego rolnictwa Wspólną
Polityką Rolną. Unia troszczy się o rozwój rolnictwa i jego modernizację, o
jakość produktów rolnych i żywności oraz o warunki życia rolników. Do niektórych
polskich rolników dotarła świadomość, że ich sytuacja życiowa nie koniecznie
musi się pogorszyć. Jego gospodarstwo rolne może otrzymać wsparcie wielokrotnie
większe niż to, które dotychczas otrzymywał od państwa. Nawet w przypadku
stopniowania korzyści dla Polski przez Unię, z tytułu rozwiązań przejściowych i
niepełnego wykorzystywania szans, coroczne wsparcie rolnictwa ze środków
publicznych zwiększyło się co najmniej trzykrotnie, a w okresie przed uzyskaniem
członkostwa o około jedną trzecią w porównaniu z obecnym budżetem.
Członkostwo w Unii Europejskiej oznacza
ogólną stabilizację warunków funkcjonowania rolnictwa i korzystniejszą ekonomikę
gospodarowania, której istotę określa wspólny rynek. Stabilizacja warunków i ich
znajomość na kilka lat do przodu pozwala podejmować racjonalne decyzje
produkcyjne i inwestycyjne. Ogranicza wahania produkcji, a interwencję rynkową
czyni sprawniejszą i skuteczniejszą (również wolną od decyzji politycznych).
Przed wchodzącymi do Unii polskimi rolnikami otworzył się w pełni rynek zbytu
liczący ponad 350 mln obywateli. Łączenie się z takim rolnictwem i takim rynkiem
było nie tylko wyzwaniem, ale również szansą dla producentów żywności.
Doświadczenie dotychczas przyłączonych krajów do Unii wskazuje, że pomimo
wszystkich obostrzeń, ich obroty w handlu zagranicznym żywnością wzrosły w
krótkim czasie kilkakrotnie sprzyjając zmianom w rolnictwie i przetwórstwie, a
nie wywołując zagrożenia importem. Wszystkim tym pozytywnym cechom towarzyszyły
pewne ograniczenia i restrykcje produkcyjne, zarówno ilościowe jak i jakościowe.
Dążąc do stabilizacji produkcji, Unia stosuje środki wręcz ją ograniczające -
tzw. kwoty produkcyjne - których przekroczenie jest surowo karane. Prawo do
produkcji było pojęciem nie znanym polskim rolnikom, choć w polskim przemyśle
cukrowniczym kwoty produkcji już dawno funkcjonowały. Stabilizacja produkcji
może stanowić poważny hamulec rozwoju polskiego rolnictwa, gdyż utrudnia rozwój
niektórych podstawowych jego rynków m.in. mlecznego, mięsnego chowu bydła i
produkcji zbóż. Oczywiście w procesie negocjacji można starać się o jak
największe kwoty produkcji, jednak nie zawsze starania takie kończą się
sukcesem. Poza tym w określonym momencie kwoty produkcyjne stanowią zawsze
barierę rozwoju. W Unii kwotami produkcyjnymi objęty jest cukier i mleko.
Produkcję zbóż, oleistych, strączkowych i mięsny chów bydła kontroluje się przy
pomocy subwencji wyrównujących spadek cen produktów rolnych. Jednak jeśli
producent rolny i jego gospodarstwo nie dostosowuje się do reguł ustalonych
przez administrację po prostu ich nie otrzymuje.
... to tylko krótki opis tematu
Jeżeli
zainteresował Państwa ten lub inny temat - możemy przygotować
indywidualną propozycję planu
(konspektu) wyłącznie dla Państwa
Dla Państwa wygody jesteśmy dostępni 7 dni w tygodniu.
Jeśli macie Państwo jakieś pytania lub wątpliwości, prosimy o kontakt z nami w
sposób najbardziej dla Państwa odpowiedni.
ABY ZAPOZNAĆ SIĘ Z
PROPOZYCJĄ INNYCH TEMATÓW KLIKNIJ PONIŻEJ

STRONA GŁÓWNA
PRZYKŁADOWE TEMATY
FORMULARZ KONTAKTOWY
https://www.mkpublikacje.pl
mk@mkpublikacje.pl
Tel.: +48 664 600 900
|